De la locație la produs, de la tehnologie la client aflați ce trebuie să știți despre operarea unei afaceri cu automate de vending!
Sunt milioane de aparate de vending în toată lumea și în jur de 100.000 de automate în România la nivelul anului 2019, conform Raportului de Piață dat publicității anul trecut de către European Vending Association, însă nimeni nu îți spune cum se conduce o afacere de vending, iar acest lucru, credeți-mă, este distractiv dar necesită nervi tari și destul de multe cunoștințe.
Ești propriul tău șef
Una din satisfacțiile imediate ale acestei afaceri este faptul că ești propriul tău șef și poți ajuta comunitatea din care provii prin produsele pe care le distribui celor care au nevoie. În primul rând afacerea ta va deservii nevoia de comoditate și proximitate a oamenilor. Desigur, nu vrei să devii încorsetat de datorii și să-ți pierzi independența, de aceea ce-l mai bine este să-ți măsori fiecare pas cu grijă și să iei deciziile potrivite.
Doar pentru că este o industrie de succes nu înseamnă neapărat că orice automat cu cafea, de exemplu, va avea succes. Pentru a desfășura o afacere de succes cu distribuitoare automate este necesară o înțelegere strategică a locației, a publicului vizat și a produselor distribuite, care poate să nu pară evident pentru noii proprietari de afaceri.
Locația, locația, locația
Ca și în imobiliare și în vending locația este cel mai important lucru. Nu începe o afacere în vending fără să nu-ți analizezi bine locațiile unde vei dori să amplasezi aparatele tale de vending, fără trafic nu vei vinde nimic.

Nu cumpărați mai multe echipamente deodată. Creați-vă rețeaua pas cu pas. Când sunteți gata să cumpărați mai multe echipamente sau să actualizați aparatele actuale, nu faceți greșeala de a vă cumpăra automatele înainte de a ști unde le veți pune. Locația vendomatului ar trebui să fie principala dvs. preocupare, deoarece va dicta tipul de automat de care aveți nevoie și produsele pe care veți încerca să le vindeți acolo. Când căutați locații noi, nu uitați că acest parteneriat trebuie să fie profitabil pentru ambele părți. În timp ce încercați să vă dezvoltați afacerea, puteți greși dacă acceptați orice locație care dorește să vă găzduiască aparatele. Cu toate acestea, afacerea dvs. va fi profitabilă numai dacă locația vă poate ajuta să vindeți repede și mult. De ce repede? Pentru că unele produse, chiar dacă în termen de valabilitate, iau ceva timp până vor fi cumpărate și consumate. De ce să vindeți mult? Aici este evident, rulaj mare, profit mare, până la urmă vindeți produse alimentare (mai cu seamă), perisabile și cu un adaos mic. Traficul. Iată o necunoscută care vă poate transforma afacerea dintr-una mediocră într-una de succes. Trebuie să verificați cât de mult trafic pietonal aduce locația vizată de dvs pentru a amplasa automatul? Au cei din locație deja un furnizor de servicii alimentare? Dacă da, ce tipuri de alimente/snacks-uri oferă? Oferă și băuturi reci? Proprietarul locației se așteaptă să obțină un comision din vânzări? Dacă da, cât? Care este să zicem profilul demografic al locației? Oamenii care frecventează această locație plătesc frecvent cu numerar sau cu cardul? În ansamblu, locația determină nevoile comunității de acolo și va avea ca efect plasarea automatului care să satisfacă pe deplin nevoile publicului țintă. De exemplu, dacă amplasați un automat în cadrul unei corporații IT cu un profil al angajatului tânăr și iubitor de tehnologie veți amplasa un aparat modern, cu produse dedicate acestui tip de public, iar aparatul va fi dotat obligatoriu cu cititor de carduri contactless. Dacă ați amplasa un automat într-o piață agro-alimentară, de exemplu, publicul ar fi divers și cu mult cash la el, aprovizionați aparatul cu produse ieftine și dotați-l cu un cititor de bancnote performant și asta-i tot.
Citește și: De ce afacerile cu aparate de vending sunt start-up-uri excelente…
Întreținerea aparatelor
Unul din aspectele cărora unii operatori nu le acordă o atenție deosebită este întreținerea automatelor de vending. Trebuie să înțelegeți că această afacere utilizează multe mijloace fixe și asta vă va consuma multe resurse: timp și bani. La fel ca orice echipament fix, automatele necesită întreținere periodică și preventivă pentru a funcționa corect. Dacă așteptați până când se strică ceva pentru a vă întreține aparatul, probabil veți pierde o cantitate semnificativă de venituri din timpul de nefuncționare neplanificat. Când cumpărați un vendomat, verificați dacă producătorul oferă instruire pentru a vă ajuta să cunoașteți mai bine nevoile echipamentului. Dacă nu, asigurați-vă că ați angajat un profesionist cu experiență în vending pentru a vă verifica aparatele până când veți înțelege bine ce trebuie să verificați și cu ce frecvență. Iar când afacerea va crește, constituiți un departament tehnic.
Făceți-vă un business plan coerent. Atenție la costurile neprevăzute!
Mulți operatori nu i-au în considerare costurile neprevăzute. Constituiți o rezervă de bani pentru orice se poate întâmpla neprevăzut în timpul operării. În planul de business treceți toate costurile care vă vin în minte și ceva în plus.

Făceți-vă planuri pe termen lung, dar controlați business-ul pe termen scurt. Țineți cont că această afacere are perioade bune în an și alte perioade proaste. De exemplu, dacă vinzi cafea la automat, vara îți va merge mai prost decât în anotimpurile reci. Dacă ai un vendomat operat în aeroport ține cont că-ți va merge mai bine când fluxul de călători este mai ridicat, iar asta se întâmplă mai cu seamă în perioada vacanțelor sau când oamenii se întorc la muncă în străinătate.
Echipa de aprovizionare

Unul din aspectele importante este echipa care se va ocupa de alimentarea aparatelor cu produse. Aici se pot naște multe costuri legate de transport, timp pierdut cu curățarea aparatului și manipularea și sortarea produselor din aparat. Dacă ai produse expirate, elimină-le din automat și pune altele noi, ți-ar putea discredita afacerea. Împarte-ți afacerea pe zone. Pune un șef la fiecare zonă. Dă-i target și urmărește îndeplinirea lui. Instalează soluții de telemetrie pe automobilele de transport pentru a ști tot timpul unde se află angajatul tău.
Încearcă să automatizezi tot fluxul business-ului
Acum este la modă automatizarea prin booți software, Uipath știe de ce. Automatizarea va exclude tot mai mult implicarea omului în fluxul banilor firmei tale. Evită ca banii tăi să fie atinși de prea mulți angajați, unora s-ar putea să le facă cu ochiul. Prin automatizare eviți momentele neplăcute ale suspiciunilor, anchetelor, supărărilor și neîncrederii ce se poate instaura între tine și angajați tăi. Automatizează tot ce poți. Contabilitate. Procese diverse din cadrul afacerii. Cumpără softuri pentru gestiunea afacerii, scanează tot, numerotează, sortează, astfel încât nici un angajat să nu aibă tentația de a băga mâna în banii tăi. Conform unor studii realizate în țări cu tradiție în vending, precum Statele Unite, cele mai mari pierderi în rândul companiilor de vending sunt realizate de către proprii angajați, din incompentență, nepăsare și prin furt. Calculatorul nu minte, are memorie și nu ascunde nimic de tine. Dai un click și afli tot. S-ar putea să ți se pară costisitor la început, dar crede-mă că merită să scapi de acest stres și vei vedea că până la urmă pe termen mediu și lung ieși mult mai ieftin. Montează camere video.
Citește și: Idei de vending
Telemetria e sfântă
Stabilește o rută de transport economicoasă, utilizează telemetria și urmărește gradul de ocupare al aparatului în timp real, cine cumpără și ce produs, în ce perioadă de timp sunt vânzări mai mari sau mai mici. Nu lăsa pe ultimul moment aprovizionarea acestuia.
Resursa umană
Ca în orice afacere resursa umană este foarte importantă. Și poate cel mai important în acest business este să alegi oamenii în care să ai încredere. Caută oameni cu profil mai tehnic pentru aprovizionare și întreținerea aparatelor de zi cu zi. Angajează-ți tehnicieni de valoare. Nu lărgi organigrama dacă nu este absolut necesar. Angajează mai mulți oameni la execuție, și ține controlul la tine sau în mâna unui număr restrâns de oameni în care ai încredere. Urmărește eficiența anagajaților. Ține echipa unită. Fă sedințe scurte, la prima oră, trasează punctual obiectivele zilei, reamintește taskurile zilnice și obiectivele pe termen lung. Plătește atingerea sau depășirea țintelor propuse cu prime sau zile de concediu. Ascultă părerile tuturor și mai ales rezolvă din timp orice nemulțumire apărută în rândul angajaților.
Importanța automatelor și a produselor din aparat
Produsele trebuie să fie tot timpul proaspete și să fie prezentate corespunzător în aparate curate, igienizate și care funcționează tot timpul ireproșabil. Nimic nu te enervează mai mult ca un automat care nu-ți oferă produsul cumpărat, nu-ți dă restul, bonul fiscal (când e cazul). Evită pe cât posibil acest lucru. Automatul este magazinul tău mobil, vitrina ta, te vinzi pe tine și reputația ta. Dacă crezi că vinzi niște produse sau servicii, te înșeli. Pe TINE te vinzi. Așa că ai grijă ce pui în aparat, fie că este cafea sau un sandviș, ai grijă ca totul să fie perfect. Chiar dacă oamenii lucrează pe un șantier sau sunt în metrou în drum spre serviciu sau lucrează într-o clădire de birouri, toți au devenit exigenți. Nu le da motive să se îndoiască de tine sau să te evite, pentru că așa vei pierde bani și în final vei da faliment. Nu te zgârci. Investește în calitate, cumpără automate de calitate, pot fi și second hand, dar ai grijă să fie ceva bun, fără urme de lovituri pe aparat, cu geam crăpat sau spirale rupte sau lifturi nefuncționale. Produsele trebuie să reflecte locația, adică să corespundă nevoilor comunității în care vei amplasa aparatul. În felul acesta vei răspunde nevoii numărul unu pe care o face de obicei o afacere cu automate: dă-i comunității ceea ce cere, nu ceea ce crezi tu că ar merge. Așa vei avea succes. Unul din exemplele elocvente este cea dată de o companie de peste Ocean care s-a apucat să amplaseze automate cu gadgeturi pentru laptopuri, tablete sau telefoane mobile în toate nodurile de transport feroviar și aerian din SUA. Lumea își uita/pierdea căștile, cablurile de încărcare sau avea nevoie de un stick și avea nevoie pe loc de un astfel de gadget. Vânzările au prins aripi. Alege adresabilitatea corectă a produselor tale și vei avea succes.

Impuneți un standard minim de calitate și urmează-l
Faceți acest lucru nu doar că vă cer partenerii dumneavostră sau considerați că ar da bine companiei să aibă un ISO, ci pentru că așa vreți dumneavostră, pentru că TREBUIE afacerii dumneavoastră și pentru că un standard de calitate v-ar reprezenta afacerea în mintea proprie. Standardul de calitate este acel bottom line sub care nu veți dori niciodată să coborâți. Impuneți-l tuturor, amintiți-l tuturor din companie și comunicați-l clienților și partenerilor dvs, și ei trebuie să știe că sunteți adeptul calității.
Acordați importanța cuvenită tehnologiei
Acordați importanța cuvenită tehnologiei pentru că doar așa veți progresa. Tehnologia nu mai este un moft, este o necesitate, a devenit din ce în ce mai ieftină și mai prezentă în viețile noastre, nu mai putem să o ignorăm. Înzestrați-vă aparatele de vending cu tehnologie, oamenii și întregul flux al business-ului dvs.

Analizați dacă tehnologia vă poate aduce beneficii, decideți în consecință, implementați tehnologia, bucurați-vă de rezultate. Ecrane LED cu touch, tehnologie touchless sau contactless, portofele electronice și plata cu telefonul, telemetria, automatizarea proceselor, softuri de aprovizionare sau control, totul trebuie să aibă importanța sa în afacerea dvs de vending.
Clientul
Cel mai important este clientul final, de la el vin banii cu care îți funcționează afacerea. Însă trebuie să ai grijă și de relațiile parteneriat cu toți aceia aflați pe fluxul vânzare produs – client – bani. Toți trebuie să fie motivați. Află nevoile clienților, află ce le place să cumpere și pentru ce ar fi dispuși să plătească mai mult. De exemplu, unul din trendurile actuale este mâncarea sănătoasă ce se poate achizitiona de la un automat de vending. Cum afli ce nevoi au clienții tăi? Întreabă-i. Chestionează-i. Pune-i să-ți raspundă la întrebări scurte în scris sau fă mini-interviuri cu ei. Află când vin la servici, când pleacă, când intră în pauza de masă, dacă au sau nu un automat de vending în cadrul firmei unde sunt angajați, samd. Încercați să oferiți produse gratuite (așa zizele sample) în locații înainte de a vă instala aparatele de vending. Acest lucru nu numai că vă va oferi cercetări de piață valoroase pentru clienții dvs., dar va arăta, de asemenea, că vă pasă de ei.
Operarea automatelor de vending este un business frumos dar cu multe provocări. Sper că acest articol v-a ajutat să înțelegeți mai bine această afacere și v-a dat de gândit. Luați în calcul toate aspectele afacerii cu vending atunci când veți decide să vă înhămați la așa ceva. Nu este ușor, dar nu este nici greu. Trebuie doar să priviți lucrurile în ansamblul lor și să țineți cont de toate aspectele, ca de altfel în orișice afacere și să vă dedicați întru totul acestei afaceri, numai așa veți avea succesul dorit.
Intra si tu in “Catalogul Naţional Online al Firmelor de Vending din România” .