Espresso este numele unui preparat din cafea si o metodă de preparare a cafelei inventata in Italia, în care o cantitate mică de apă aproape clocotită (aproximativ 90 ° C) infuzeaza sub o presiune de 9-10 bari cafeaua fin macinata.
Cafeaua espresso poate fi preparată cu o mare varietate de boabe de cafea a carui grad de prajire difera foarte mult. Espresso-ul este cel mai comun mod de a face cafea în sudul Europei, în special în Italia, Spania, Portugalia, sudul Franței, etc.
Când vorbim despre cafeaua espresso, ne referim la acel tip de cafea preparată folosind un aparat profesional servit adesea în cafenele, baruri, restaurante, uatomate de vending și, de asemenea, acasă.
Cirteste si “Prețul pentru cafeaua Arabica a crescut în Iulie 2021”
Pentru a obține un espresso perfect, barmanul profesionist, cunoscut și sub numele de barista, trebuie să acorde o atenție deosebită vitezei cu care cafeaua este infuzata. Când o cafea este sub-extrasă, cafeaua va curge mai repede și va avea o consistență mai apoasă, plină de bule de aer și o aromă slabă. Un espresso supraextras, care curge din mașină prea încet, va avea un corp foarte puternic, un gust prea amar cu un gust de ars.
Pe langa viteza de infuzare a cafelei, pentru obtinerea unui espresso perfect, este necasara folosirea unei cafele de calitate, dimensiunea la care este macinata cafeaua este de asemenea extrem de importanta.

Dupa ce toate aceste aspecte au fost bifate, un espresso italian perfect ar trebui sa indeplineasca urmatoarele “conditii”:
– Doza perfectă de espresso într-o ceașcă este de 25 ml; aceasta înseamnă că, pentru a obține espresso perfect, fără pete, cafeaua trebuie să curgă din aparat la o viteză de 1 ml / secundă, în total 25 de secunde.
– Cantitatea de cafea măcinată de introdus în filtrul portar este de aproximativ 7 grame (14 pentru o dublă), care trebuie presată în mod optim cu o greutate de 20 kilograme.
– Apa pentru prepararea espresso-ului italian autentic trebuie adusă la 89 ° Celsius și niciodată la temperatura de fierbere pentru a se asigura că cafeaua nu se arde
– Nu în ultimul rând, cafeaua ar trebui să fie servită la 67 ° Celsius, iar ceașca să nu fie mai caldă de 45 ° Celsius
Pe langa modul de preparare, “calitatile de ordin tehnic”, care este obligatoriu sa fie urmat cu desavarsire, un espresso de calitate trebuie sa “posede” trei calitati esentiale d.p.d.v al gustului:
1. Aciditate.
Aciditatea ofera acea strălucire, luminozitatea prezentă în cafea, care îi dă un impuls asupra limbii noastre. Poate veni ca un gust fructat, poate amintește de citrice (lămâie, portocală, tei, chiar grapefruit), fructe de pădure (căpșuni, afine, mure, zmeură), fructe cu sambure (piersică, cais, cireș, prună) sau chiar măr sau pepene galben.
2. Dulceață.
Dulceața poate lua diferite forme și în espresso. Gândiți-vă la diferitele arome ale zahărului alb, zahărului brun, melasei, malțului, caramelului, mierii, scotchului sau agavei. Dulceața în espresso poate fi prezentată în oricare dintre aceste moduri.
3. Amărăciune.
În echilibru cu celelalte două caracteristici, amărăciunea joacă un rol important, completând profilul unui shot espresso. Cu siguranță că amărăciunea poate fi un lucru negativ; nimănui nu îi place o gură de fum acru. Dar atunci când amărăciunea funcționează în armonie cu aciditatea și dulceața, se obține un shot excelent de espresso.
Daca toate cele de mai sus le regasiti in cafeaua espresso pe care o consumati, fie ca de la bar, acasa sau la aparatul de vending, atunci puteti fi sigur ca beti ce trebuie!