Tipuri de cafea pe care le putem consuma…. dupa parerea multor consumatori, exista un singur fel de cafea, vestitul espresso (la fel credem si noi). Desigur daca te afli in Turcia de exemplu, este un “must” sa incerci o cafea turceasca la nisip, sau daca te afli in SUA trebuie sa incerci o cafea americana (chiar daca este servita in recipiente de 500 – 1000 ml) si exemplele pot continua. Dar asa cum spuneam putin mai sus cafeaua care trebuie / poate fi bauta zilnic este cunoscutul espresso, care in functie de preferintele fiecaruia a fost transformat / derivat in diferite bauturi. Fie ca vorbim de adaugarea laptelui, spumei de lapte, inghetata sau gheata se reuseste transformarea “banalului” espresso in bauturi care pot “indulcii” gustul cafelei zilnice.

In cele ce urmeaza va vom arata cum este posibila transformarea unui shot de espresso in nu mai putin de 21 de bauturi pe baza de cafea pe care le puteti comanda la bar sau de ce nu la un aparat de vending.

1. Espresso

espresso
espresso

Cea mai simplă băutură espresso este un singur shot de espresso. Pentru a face unul, este necesara o infuzare unica a cafelei și aproximativ șase până la opt grame de cafea măcinată fin.

2. Ristretto

ristretto

Un ristretto este un shot mai puternic de espresso, făcută cu cafea macinata mai fin și jumătate din cantitatea de apă folosita la un espresso traditional.

3. Doppio

doppio

Acesta este denumirea pentru un shot dublu, făcut cu o cantitate mai mare de cafea. Aceste shot-uri de espresso sunt extrase folosind un filtru dublu în interiorul portfiltrului.

4. Cappuccino

cappuccino

Un cappuccino este realizat folosind un raport de o treime espresso, o treime de lapte fierbinte și o treime de spumă de lapte. Pentru o versiune cu mai puțin lapte, încercați să comandați un cappuccino uscat.

Citeste si “Ce calitati ar trebui sa aiba un espresso italian de calitate…”

5. Caffe Latte

caffé latte

Un caffé latte, adesea prescurtat latte, este format dintr-o treime espresso shot, două treimi lapte fierbinte și un topping de micro-spumă. Acestea sunt adesea făcute cu shot-uri duble de espresso și pot fi acoperite cu scorțișoară, zahăr brun sau praf de cacao.

6. Piccolo Latte

tipuri de cafea piccolo latte

„Piccolo” înseamnă mic în italiană, deci acesta este un latte mic, servit adesea într-o ceașcă de espresso. Un piccolo latte contine, de obicei, un espresso ristretto peste care se toarna lapte cald.

7. Mocha

mocha

Este o băutură dulce de cafea, mai exact latte cu sirop de ciocolată sau praf de cacao adăugat. Dacă vă place bautura pe baza de cafea mai dulce, puteti să adăugați caramel sau sirop de mentă.

8. Espresso Macchiato

espresso macchiato

Un espresso macchiato se prepara adăugând o cantitate mică de lapte spumat peste un shot de espresso.

9. Latte Macchiato

latte macchiato

O bautura care implică mai mult lapte. Pentru a face un latte macchiato, sefoloseste o treime până la jumătate de cană de lapte spumat într-un pahar peste care se adauga un shot de espresso.

10. Americano

americano

Un Americano are o tarie similară cu o ceașcă de cafea neagră obișnuită, dar se face prin adăugarea de apă fierbinte la shot simplu sau dublu de espresso. Acest lucru are ca rezultat o aromă diferită de cea a cafelei negre tradiționale.

11. Lungo

lungo

Pentru a face un lungo, se infuzeaza de două ori mai multă apă prin aceeași cantitate de cafea. Acest lucru are ca rezultat un conținut mai ridicat de cofeină și un nivel mai ridicat de extracție a cafelei. Această băutură arată similar cu o americană, dar este preparată diferit și va avea o aromă diferită.

Va urma…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*