Inteligenta artificiala, interactivitatea si recunoastrea vocala au devenit o prezenta normala in viata noastra. Le regasim la gadget-urile smart, masina, electrocasnice sau chiar intrerupatoare si in ultima vreme chiar la vendomate.

Datorita pandemiei prin care trecem simtim “nevoia” de a intra cat mai putin in contact cu tot ce inseamna mediul inconjurator, in aceasta categorie intra desigur in automatele de vending, fie ca vorbim de bauturi calde, snack sau alte tipuri de vendomate.

Pe langa motivatia pandemica, usurinta in folosire a unui vendomat dotat cu inteligenta artificiala sau recunoastere vocala este evidenta.

Inteligența artificială (AI)

Inteligența artificială face posibila transformarea cumparaturile tradiționale din retail.

inteligenta artificiala

Analizând comportamentul de cumpărare, brandurile pot identifica tiparele și pot lua decizii de business în timp real, învățând de la clienții lor. Modelele de AI pot fi “instruite” pentru a îndeplini o mare varietate de sarcini, inclusiv experiențe personalizate ale clienților, recomandări de produse și asistență pentru clienți.

Printre cei care testează în prezent aceste optiuni, Amazon experimentează cu AI pentru a oferi sugestii de achiziții personalizate, iar Sephora folosește un chatbot Kik pentru a oferi clienților individual sfaturi de frumusețe.

Gandindu-ne la faptul ca AI va devenii tot mai prezenta in viata clientilor din retail, intervine discutia transparentei, este necesar ca acestia sa fie anuntati ca interactioneaza cu disozitive care folosesc Inteligenta Artificiala???

Automatele de vending interactive

O mare companie de bauturi a introdus recent un automat de vending care foloseste AI pentru piața chineză. Clienții pot folosi aparatul atât pentru a cumpăra băuturi, cât și pentru a returna și recicla sticle și cutii goale. Combinând vânzările de băuturi cu capacitățile de reciclare, automatul ajută compania să atingă obiectivele de sustenabilitate.

vending interactiv

Tehnologia AI, cum ar fi recunoașterea facială și interacțiunea sonoră, sunt, de asemenea, încorporate în automat, asigurând o experiență complet interactivă pentru clienți.

Citeste si “Pretul cafelei este in continuare in crestere”

În distribuitorul automat sunt prezenți doi „ochi”, unul pentru accesarea băuturilor cumpărate și unul pentru returnarea recipientelor pentru reciclare. În plus față de „ochi” sunt „gura” și „sprâncenele” mașinii: LED-uri controlate de AI, care pot schimba expresia pe baza recunoașterii faciale și a interacțiunii sonore. Consumatorii care achiziționează o băutură ar putea primi, de asemenea, mementouri pentru a „plăti” sticla odată goală, precum și pentru a câștiga credite prin reciclare.

Vendomatul colectează, de asemenea, date de întreținere IoT creeand algoritmi de întreținere predictivă. Integrarea tehnologiei IoT și analiza datelor oferă operațiuni suplimentare și asistență pentru clienți pentru diferitele departamente de operațiuni și distribuție ale companiei.

În plus, consumatorii vor continua să își sensibilizeze apetenta pentru reciclare și să își educe obiceiuri benefice pentru mediu, pe tot parcursul vieții. Prin folosirea automatelor interactive operatorii isi pot creste efortul de colectare și reciclare pana la 100% din ambalajele folosite până în 2030.

Recunoasterea vocala

Tehnologia vocală a fost unul dintre subiectele principale ale Salesforce la conferința anuale Dreamforce 2018. În așteptarea evenimentului, Salesforce a lansat un produs cu voce activă numit Einstein, care permite utilizatorilor să vorbească direct cu platforma Salesforce. Einstein Voice își propune să permită angajaților să se conecteze mai bine cu clienții noi și să eficientizeze procesele interne de lucru.

Este tot mai clar ca recunoasterea vocala continua să schimbe modul în care funcționează companiile, la fel ca mobilitatea cu ani în urmă, pentru a deveni una dintre interfețele principale pentru afacerile care isi doresc sa avanseze. Liderii în transformarea digitală prezic că în 2021, 40% dintre consumatori folosesc tehnologia vocală pentru aplicații și site-uri web – de la căutare la cumpărături.

Desi in vending nu s-au facut, inca, pasi semnificativi pentru introducerea comenzilor vocale, cu siguranta pionieri exista si proiecte urmeaza sa fie lansate pe piata.

In ceea ce priveste Romania, toti cunoastem reticienta la nou a consumatorilor din tara noastra, dar cu siguranta ca dupa ce aceste tehnologii vor fi implementate si in Romania, acestea vor fi imbratisate de consumatori.

Afla mai multe despre “Catalogul Naţional Online al Firmelor de Vending din România”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*