O companie japoneză care vaneaza balene si comercializeaza carne de balena a introdus pe piata, în Yokohama, automate de vânzare care oferă sashimi de balenă, friptură de balenă și slănină de balenă, în speranța de a revigora vânzările unui aliment aflat de mult timp în declin și evitat de multe supermarketuri.
Firma a înființat recent două puncte de vânzare similare în Tokyo, plănuiește să deschidă luna viitoare un al patrulea în orașul vestic Osaka și speră să ajungă la 100 de locații în următorii cinci ani.
Produsele scoase la vânzare conțin în principal balenă capturată în Japonia, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, cu prețuri cuprinse între 1.000 de yeni (8 dolari) și 3.000 de yeni (23 de dolari).
Deși guvernul susține că mâncatul de carne de balena este o parte prețioasă a culturii japoneze, consumul a atins un nivel maxim la începutul anilor 1960 și a scăzut în mod constant, pe măsură ce alte surse de proteine au devenit disponibile și accesibile.
Consumul de carne de balenă în Japonia a totalizat doar 1.000 de tone în 2021, față de 2,6 milioane de tone pentru carnea de pui și 1,27 milioane pentru carnea de vită, potrivit datelor guvernamentale.
La apogeul său din 1962, consumul anual de carne de balenă a fost de 233.000 de tone.
Conservatorii spun că demersurile de promovare a cărnii de balenă sunt încercări disperate de a revigora interesul pentru o afacere în dificultate.
Comisia internațională pentru vânătoarea de balene (IWC) – un organism global care supraveghează conservarea balenelor – a interzis vânătoarea comercială de balene în 1986, după ce unele specii au fost aproape de dispariție.
Însă Japonia a continuat să vâneze balene în scopuri de cercetare. S-a retras din IWC și a reluat vânătoarea comercială de balene în 2019.
Unii trecători din apropierea locatiei unde se afla automatul de vanzare au spus că ar fi deschiși să mănânce carne de balenă, dar nu ar face un efort special.
source: Reuters