Piața de cafea este una dintre cele mai complexe piețe

Strauss România reprezintă unul dintre liderii importanți de pe piața românească de vending și proprietarul Doncafé, brandul de cafea cu cea mai mare amprentă în România, având o răspândire de 360 grade, în toate canalele pieței. Vă propunem spre lectură un interviu deosebit de interesant cu CEO-ul companiei, domnul Marius Meleșteu, pentru a afla ultimele noutăți privind dezvoltarea acestei companii, și respectiv prezentul și viitorul brandurilor sale cu informații importante despre produsele și serviciile companiei relaționat la piața de vending din țara noastră și nu numai.

Marius Melesteu

Piața de vending de cafea este într-un proces continuu de consolidare și de ajustare a calității produselor de cafea livrate prin intermediul automatelor de vending și a table top-urilor. Cum se raportează compania dvs. la acest trend?

Toată piața de Away From Home este într-o mare efervescență în această perioadă. După o scădere a volumului în ultimii doi-trei ani, datele pe care le colectăm de la Institutul Național de Statistică ne arată o revenire a ponderii AFH-ului în 2022 de până la 42% din totalul volumului de cafea în România. Dincolo de revenirea consumului, ne entuziasmează și dinamica dezvoltării în industria de vending, modernizarea soluțiilor și deschiderea consumatorilor spre tot ce înseamnă produse și soluții noi livrate de Strauss România.

Cum caracterizați că este în acest moment piața de vending de cafea în România? Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă Strauss România în prezent și cum le abordați?

După o perioadă relativ delicată, caracterizată prin schimbări legislative și afectată de pandemie, industria de vending din România se reîntoarce spre dinamica de dezvoltare anterioară. Presiunea consumatorilor pentru îmbunătățirea experienței, dorința de a încerca noi sortimente, origini și metode de preparare, obligă toți jucătorii să promoveze tehnologii noi și să extindă accesul consumatorilor la automatele de cafea.

Susținerea partenerilor noștri, extinderea metodelor de plată electronice, dezvoltarea de noi sortimente și metode de preparare sunt temele care ne preocupă în special în acest moment.

Aveți un portofoliu complex iar Doncafé este un brand de cafea cu o cotă de piață importantă în România. Cum a reușit să se mențină în topul preferințelor românilor atât de mult timp?

Piața de cafea este una dintre cele mai complexe piețe nu numai prin prisma diversității nevoilor consumatorilor sau a locurilor de consum dar și prin prisma multitudinii de branduri și a multiplelor metode de preparare. Pentru aceasta am dezvoltat în timp un portofoliu robust de branduri de cafea, ceai și ciocolată. Oferta de cafea cuprinde branduri progresiste ca BeanZ Café și Totti Caffè, branduri dedicate HoReCa high-end și birourilor moderne. Doncafé și Amigo sunt branduri cu reprezentativitate mare în nivelul mainstream-premium, cu un areal foarte mare de sortimente dedicate fiecărui tip de aparat și loc de consum. Pe zona de portofoliu adiacent avem Tea Tales, un brand de ceai Premium (probabil Top 3 în România), și o ciocolată extraordinară, tipo-denso, sub umbrela brandului Choco Divino .

Doncafé Vending

Doncafé este brandul de cafea cu cea mai mare amprentă în România, având o răspândire 360 grade, în toate canalele pieței. Contactul cu acest brand în toate momentele de consum, permanenta preocupare pentru inovație și nivelul ridicat de calitate (singura companie internațională de cafea cu fabrica în România, având o producție de peste 10 mii de tone), au contribuit la o loializare serioasă a clienților și consumatorilor. Practic, marca Doncafé și-a câștigat poziția pe piață datorită aprecierii consumatorilor români.

Înțeleg că sunteți reprezentanții Dr. Coffee în România. Cum se manifestă această reprezentare în oferta dumneavoastră?

E adevărat, colaborăm cu Dr. Coffee încă din 2017, iar de câțiva ani suntem cel mai reprezentativ dealer în România. Dr. Coffee este o companie de ultimă generație, tânără și foarte modernă, dedicată în principal cercetării și dezvoltării în domeniul mașinilor profesionale de cafea destinate zonei comerciale, și anume restaurantelor, hotelurilor, cafenelelor, magazinelor de proximitate și birourilor. Din prima zi, filozofia Dr. Coffee s-a îndreptat către “o experiență premium pentru consumatori prin împingerea limitelor tehnologiei”. Sortimentația lor se potrivește perfect cu nevoile noastre și acesta este motivul pentru care ne-am asociat nu doar ca un client ci și ca un partener. Mașinile lor se găsesc în oferta noastră directă și a distribuitorilor noștri, sunt prezentate în zona online B2B (StraussCoffee-Pro.ro) și la vânzare în canalul e-comm. După câțiva ani de colaborare și reprezentare, putem spune că Dr. Coffee oferă o experiență la un raport calitate-preț imbatabil.

Ce planuri aveți pentru dezvoltarea afacerii în viitorul apropiat? Cum se diferențiază Strauss România de concurență într-o piață atât de competitivă?

România se află pe un drum foarte bun. Creșterea exponențială a inventarului de spații de comerț industrial și birouri moderne și dezvoltarea HoReCa ușurează upgrade-ul parcului de mașini de cafea, fapt care duce nu numai la o facilitare a accesului la probabil cea mai iubită băutură după apă, dar și la îmbunătățirea experienței consumatorilor. Nu vorbim de un “business as usual” ci de o cursă în care câștigă cel care reușește să ofere o sortimentație multibrand, un mix de aparate moderne și un service impecabil cu acoperire națională.

În afară de departamentele interne care adresează direct această piață, Strauss are o rețea de parteneri, operatori și distribuitori specializați, care acoperă toată țara și oferă servicii la cele mai înalte standarde. Experiența și know-how-ul de aproape 25 de ani, puterea și calitatea brandurilor locale și internaționale din portofoliul pe acestă piață (Doncafé, BeanZ Café, Amigo, Totti Caffè), dar și calitatea partenerilor, cred că ne conferă o poziție în pole-position în această industrie.

BeanZ Café vending

Covid, problemele de producție și supply chain din industria cafelei și război. Cum vă impactează această lungă perioadă de incertitudine?

Suntem permanent într-o cultură de “problem solvers”. În tot acest timp atitudinea trebuie să fie una optimistă, îndreptată spre sprijinul clienților interni și externi, având în vedere că tot ce se întâmplă converge pe termen lung către un rezultat pozitiv. Sănătatea financiară și mentală a angajaților noștri și stabilitatea și siguranța în business a partenerilor a fost prioritară, iar 2023 se arată ca un an de revenire. Strauss a investit din timp în soluții de energie regenerabilă, în automatizări și în dezvoltarea unei rețele sănătoase de parteneri (fie ei furnizori sau clienți), astfel încât acest an ne găsește

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*