Piața Românească de Vending a realizat venituri de 1,04 miliarde RON în 2021, iar aproximativ 40% din automatele din România se află la locul de muncă
Asociația Europeană de Vending a dat publicității de curând Raportul său privind Piața Europeană de Vending unde în analiza celor 24 de țări se află și România.
Majoritatea companiilor de vending au supraviețuit crizei pandemice
Raportul EVA începe cu o analiză a mediului economic general la nivelul Europei și se arată că industria de vending a înregistrat o redresare a consumului mediu în comparație cu 2020, dar nivelurile rămân mult sub cele din 2019. Acolo unde contractele nu mai erau sustenabile din punct de vedere financiar, operatorii au fost proactivi în efectuarea de modificări. Covid a perturbat grav lanțul de aprovizionare la nivel global. Industria de vending fiind cea mai afectată în ceea ce privește aprovizionarea cu aparate și pahare de hârtie, însă majoritatea produselor au fost afectate într-o măsură sau alta.

Raportul Asociației Europene de Vending mai menționează că munca hibridă pare să devină o obișnuință la nivelul Europei, cel puțin pentru companiile mari. Acset lucru înseamnă că în mod obișnuit, aproximativ 2 zile pe săptămână se va lucra de acasă, ceea ce va conduce la o reducere a consumului cu aproximativ 40%. În raport se mai arată că există oportunități semnificative pentru micro-marketuri și alte opțiuni de alimente proaspete, cum ar fi frigiderele inteligente.
De asemenea, până la jumătatea anului 2022, majoritatea operatorilor au introdus cel puțin o creștere semnificativă a prețurilor, iar mulți dintre ei plănuiau și altele. Una peste alta, documentul EVA conchide că în ciuda tuturor provocărilor considerabile din ultimii 2 ani, industria de vending s-a dovedit a fi remarcabil de robustă și adaptabilă și, până în prezent, majoritatea companiilor au supraviețuit.
Câteva cifre importante despre Piața Românească de Vending
Intrând în analiza pieței de vending din România putem spune că:
-Veniturile pieței românești de vending au fost de 1,04 miliarde de RON în 2021, în creștere cu 9% față de anul precedent.
– În 2021 automatele au vândut 1,59 milioane de produse alimentare și băuturi în fiecare zi.
– Băuturile calde reprezintă 91% din totalul pieței din punct de vedere al numărului de vânzări, iar băuturile reci 4%, gustările 3% și produsele alimentare 2%.
– Aproximativ 40% din automatele din România se află la locul de muncă, semnificativ sub media europeană de 80%.
Schimbări în dinamica pieței de vending din România în 2021
Interzicerea aparatelor de vending în aer liber, pe stradă, în anul 2019 a condus la o oprire bruscă a celor câțiva ani anteriori de creștere constantă. Pe de altă parte se observă că industria începe să fie din ce în ce mai orientată către produse premium. De exemplu:
– a crescut numărul de pahare de hârtie față de cele de plastic utilizate în industria noastră de vending, hârtia reprezentând acum aproximativ 90% din pahare.
– creșterea numărului de mașini Combi care răcesc la mai puțin de 5˚C.
– Începuturile Coffee-to-Go (C2Go) cu prețuri premium: unele mărci mari – de exemplu Illy, Julius Meinl și Costa – încep să investească în C2Go, în special în magazinele de proximitate.

Raportul EVA remarcă că în țara noastră Micro-marketurile nu și-au făcut încă apariția.
Numărul aparatelor de vending din România
Totalul numărului de aparate este de 86.800 (cu 0,7% mai multe automate ca în 2020) care au vândut 582 de milioane de produse de vending (cu 2,4% mai multe ca în 2020), înregistrând venituri de 1.038.000.000 lei (inclus TVA), cu 9,1% mai mari ca în anul precedent raportării.
Structura pieței de vending în România în 2021
Băuturile calde domină piața, iar influența principalilor furnizori de mărci de cafea este semnificativă. Proprietarii de mărci lucrează cu grupuri de operatori parteneri pentru a impulsiona penetrarea mărcilor lor. Nu au existat achiziții semnificative de către operatori sau furnizori în 2021.
Legislația în industria de vending din România
În 2019, reglementările privind protecția consumatorilor au fost reinterpretate în ceea ce privește vendingul, ceea ce a afectat aparatele amplasate în aer liber, dar și cele cu automate de băuturi calde conectate la rețeaua de apă. Rezultatul final a fost interzicerea efectivă a aparatelor amplasate în aer liber (și un oarecare impact asupra aparatelor racordate la instalații și în interior) și acest lucru a cauzat o reducere semnificativă a bazei de aparate, în special în cazul aparatelor de băuturi calde.
Reglementările privind fiscalizarea au fost amânate pentru începutul anului viitor. Așa cum s-a întâmplat deja în alte câteva țări, acest lucru va impune ca aparatele de vending să fie echipate cu “cutii negre” care vor trimite date în mod regulat autorităților fiscale. Este probabil ca acest lucru să reducă și mai mult baza de impozitare, deoarece costurile suplimentare ale cutiilor negre vor face ca aparatele cu consum mai mic să nu fie profitabile. Furnizorul cutiilor negre nu a fost încă convenit, iar PRIV face presiuni pentru a găsi cea mai rentabilă soluție pentru operatori.
Orice persoană interesată să achiziționeze sau să obțină raportul de țară al României sau al altor țări poate vizita site-ul EVA pentru mai multe informații: http://www.vending-europe.eu și îi poate contacta în mod direct pe reprezentanții EVA pentru a intra în posesia întregului pachet de informații.
Revista noastră mulțumește și pe această cale Asociației Europene de Vending pentru amabilitatea și deschiderea lor privind buna informare a publicului și a pieței cu privire la activitățile generale, dar și specifice ale celei mai mari asociații de vending din lume.