Așa cum observa și Asociația Europeană de Vending, micropiețele nu și-au găsit încă locul pe piața de vending din România. O ține de educație, de lipsă de curaj, de lipsa de bani pentru investiții, nu știm care este problema și de ce nu există companii interesate de acest segment de piață care este totuși cerut de consumator. Iată ce se întâmplă în afara României pe acest sector.

Ce sunt micropiețele?
Am mai dat definiții de-a lungul timpului, dar nu strică să o mai dăm o dată. Ajută sa înțelegem mai bine lucrurile. O micropiață este o soluție de vânzare cu amănuntul (retail) a alimentelor și băuturilor cu autoservire care oferă clienților o modalitate ușoară și eficientă de a cumpăra gustări, băuturi, alimente calde și alte produse. Este o alternativă convenabilă la operarea unui automat de vending sau la coada de la casele de marcat de la cantină sau de la supermarketul de cartier, deoarece clienții pot lua rapid, scana și plăti articolele în câteva secunde. Micromarketurile utilizează inovații tehnologice, cum ar fi kioskurile sau case de marcat inteligente și instrumente inteligente de gestiune a stocurilor de back office pentru a le face să funcționeze la fel de eficient ca o experiență de autoservire ca în cel mai apropiat supermarket și poate chiar mai bine. Multe micropiețe au instalate tehnologii avansate de scanare în coș și de plată electronică rapidă care duce experiența la un cu totul alt nivel.
De ce micropiețe? Beneficii.
Beneficiile consumatorilor. Totul pornește de la cunoașterea pieței și a nevoilor consumatorilor. Și se pare că pe piețele dezvoltate gustările reprezintă aproape jumătate din toate ocaziile de a mânca (spune un studiu efectuat în Statele Unite), iar 75% dintre consumatori doresc gustări pe care să le poată lua cu ei, este logic că noile micropiețe continuă să apară…în Occident.
Faptul că personalul unei firme, de exemplu, are posibilitatea de a obține alimente gustoase și sănătoase indiferent de tura lor sau de programul lor și fără a fi nevoit să planifice în prealabil prânzuri la pachet pe biroul propriu, face viața mult mai convenabilă și menține personalul companiei bine hrănit și productiv în orice moment. În plus momentul în care vizitezi acest micromarket nu ești condiționat de orar. De obicei aceste locații funcționează 24/24. Poți să vii cînd dorești. Nu mai ești condiționat să cumperi doar în anumite ore.
Adăugați la aceasta faptul că principalele categorii de alimente și băuturi din cadrul segmentului de vending și micropiețe au crescut cu 46% în 2021, arată un studiu Automatic Merchandiser față de veniturile din anul precedent și este clar că acest segment a ieșit din pandemie cu un potențial serios de creștere.
Beneficiile operatorilor. Mulți operatori îmbrățișează trecerea la micropiețe deoarece acestea oferă îmbunătățiri semnificative ale eficienței și economiei de costuri, împreună cu confortul și siguranța pe care le caută oamenii. Acest lucru este valabil mai ales dacă luăm în considerare faptul că tehnologia continuă să optimizeze experiența clienților.
Operatorii de micromarketuri oferă de obicei construcția, aparatele de cafea, frigiderele și orice alt echipament în regim de leasing, ceea ce poate ajuta companiile să eșaloneze costurile pe o perioadă de 3 până la 7 ani și să evite costuri și blocări mari de capital.
Micropiețe fără tehnologie nu se poate
Dacă vorbim de tehnologie trebuie să spunem că operatorii și-au dat seama că tehnologia joacă un rol esențial în cadrul micromarketurilor, iată doar câteva exemple:
Cyber Link Corp, un lider japonez în domeniul tehnologiei de recunoaștere facială prin intermediul inteligenței artificiale (AI), a creat o micropiață fără personal care permite clienților să plătească cu fața. Acest model a fost testat prin intermediul a 1.100 de angajați la sediul central al companiei și pur și simplu a dedus banii pentru achizițiile din micropiață din salariile viitoare.
Alt exemplu. Ingenico, în parteneriat cu Fulcrum Biometrics Inc. a prezentat recent un sistem de plată biometrică foarte precis și sigur, bazat pe identificarea venelor palmei. Mai puțin intruzivă și mai sigură decât recunoașterea amprentelor digitale, această metodă este, de asemenea, mai ușor de implementat pentru operatori.
Liderul în domeniul plăților sigure, MagTek, a colaborat cu furnizorul de piețe din holurile hotelurilor GrabScanGo pentru a implementa piețe nesupravegheate care utilizează terminale de auto-checkout. Aceste stații proiectate cu atenție folosesc un autentificator securizat de citire a cardurilor pentru a accepta tranzacții fără contact.
Și exemplele pot continua.

Alegerea partenerului cu care poți face micropiața
Ca în orice afacere alegerea partenerului operațional potrivit pentru micropiața pe care vreți să o faceți este esențială pentru succesul afacerii dumneavoastră. Faptul de a avea un partener de încredere și cu experiență care să gestioneze întreaga soluție de micropiață poate asigura buna desfășurare a procesului.
Dacă aveți spațiul și veți găsi partenerul cu care să vă faceți micropiața trebuie să luați în considerare câteva considerente atunci când alegeți soluția de micropiață potrivită pentru voi și anume:
– numărul de angajați la fața locului,
– tipul de mese (pachete culinare) și produse pe care credeți că le doresc viitorii clienți
– prețul bine calibrat.
Va trebui să vă asigurați că selectați un partener operațional care înțelege aceste nevoi și este capabil să le satisfacă, precum și să ofere un serviciu complet gestionat pentru micromarketuri.
Pe lângă faptul că trebuie să vă asigurați că partenerul vă înțelege nevoile, veți dori să vă asigurați că acesta oferă servicii și asistență completă pentru clienți, astfel încât orice problemă care apare să poată fi rezolvată rapid și eficient. De asemenea, este important să verificați istoricul implementărilor de succes și expertiza pe care o are în ceea ce privește înființarea și gestionarea micromarketurilor.
Dacă veți găsi un partener operațional cu experiență care este dispus să accepte provocarea de a înființa o micropioață împreună cu voi, puteți fi siguri că afacerea dumneavoastră va beneficia de avantajele acestui tip de soluție.
Vă promitem că vom mai relua acest subiect și în edițiile viitoare.
Surse: vendingmarketwatch.com, connectvending.co.uk